V. 12

Bebisen

Fostrets längd är denna veckan ungefär 6-7 cm och väger mellan 8 och 14 gram, mer än en fördubbling på bara 3 veckor!

Vid den här tiden börjar fostrets skelett att bildas och förkalkas så sakteliga, även om ändarna förblir mjuka och flexibla ända upp i tonåren för att kroppen ska kunna växa. Matsmältningssystemet förmår nu göra sammandragningar som för maten genom tarmarna, och det kan också tillgodogöra sig socker.


Hypofysen har börjat producera hormoner och det är vanligen möjligt att höra hjärtslagen med en doppler hjärtmonitor. Bebisen har också börjat utveckla reflexer och dess hud är väldigt känslig. Hjärnan är fullt utvecklad och detta gör att den nu kan uppleva smärta. Ögonlocken

har bildats och täcker ögonen men kommer att förbli stängda fram till den sjunde månaden för att skydde de ännu inte färdiga ögonen.

Even though you won't be able to feel your baby moving at this time, you can stimulate him and he will squint, open his mouth and move his fingers or toes.

Du

I slutet av veckan är din livmoder för stor för att rymmas helt och hållet i ditt bäcken. Det är möjligt att du kan känna livmodern strax ovanför blygdbenet.

Livmodern fortsätter att växa genom hela graviditeten, och återgår till  normal storlek inom några veckor efter förlossningen. Innan graviditeten är livmodern nästan solid och väger c:a 70 gram, men vid förlossningen väger den omkring 1.1 kg och innesluter fostret, fostervattnet och moderkakan!

Det kan hända att du börjar känna dig bättre och inte lika illamående då denna hos många kvinnor brukar avta omkring vecka 12. Det är också möjligt att det börjar synas på din mage att det finns en liten bebis därinne,
Rymliga och löst sittande kläder känns bäst nu. Det är inte bara magen som växer, utan också dina bröst, höfter och midja ökar i omfång.


Kommentarer
Postat av: Lilly

åh va lite den väger,:P min väger runt 300-400g nu, å ja e ändå bara 9 veckor innan dig:D tiden går fort:D

puss puss

2009-01-20 @ 22:02:40
URL: http://pluppeluppan.blogspot.com
Postat av: Sandra

Lilly : hehe jaa :) Jaa den gör väl de får man hoppas :P

Pussar!

2009-01-21 @ 09:29:18
Postat av: PetraDaZtar

Hej! Skulle du kunna svara på ett inlägg i min blogg under rubriken: Till mina vänner. Skulle va super gulligt & roligt. PoK

2009-01-21 @ 15:48:05
URL: http://petradaztar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0