Bebisens utvekling :)

Bebisen är 1 månad gammalUnder bebisens andra levnadsmånad kan du märka att den utvecklar vissa rutiner. Du är återställd och har hämtat dig efter förlossningen och du och bebisen har börjat lära känna varandra väl. Det kan fortfarande kännas stressigt och överväldigande ibland att vara förälder. Det är helt normalt.

Bebisens rörelse blir mindre ryckiga och mer koordinerade. Även om den kan själv lyfta huvudet korta stunder så måste du fortfarnade stödja när du lyfter den. När den ligger på mage kan den lyfta huvudet en smula. Fortsätt att låta bebisen ligga på magen för att främja utvecklingen av muskulaturen. Eftersom bebisen under den här perioden kan börja rulla åt sidan är det viktigt att inte lämna honom/henne ensam på t.ex. skötbord så att han/hon kan rulla över kanten och falla. Förmågan att rulla kan komma plötsligt, så ta inte för givet att han/hon inte kan.

Synen hos bebisen bli allt bättre och han/hon tycker mycket om att titta på mönster och färger. Bebisen kan nu öppna och knyta händerna. Uppmuntra henne att sträcka sig efter föremål och greppa dem. Ge henne föremål av olika storlek, färg och textur för att variera inlärningen.

Bebisen börjar le tillbaka mot dig nu som ett svar på er interaktion, istället för som tidigare helt reflexmässigt. Den tycker om att se dig glad och upprymd och ju mer ni interagerar desto mer utvecklas bebisens sociala beteende. Beröm honom/henne när han/hon lär sig något nytt och visa att du är stolt. Vissa bebisar börjar redan jollra. Härma honom och gör samma ljud tillbaka för att visa att du förstår. Det påskyndar utvecklingen av språkfärdigheterna.

Fortsätt att leka med bebisen och lär den om världen. Du kan sätta henne i knäet med ansiktet utåt så att hon kan se bättre. Prata med henne, sjung för henne och berätta vad du gör. Bebisar älskar att lyssna på din röst och det är så de lär. När ni leker kan du sätta honom mitt emot dig och räcka ut tungan för att se vad han gör. Du kan också läsa för honom. Han bryr sig förmodligen inte vad du läser, men han gillar att höra din röst och titta på färgglada bilder.

Suginstinkten är stark hos bebisen och ibland räcker amningen/matningen inte till för att stilla behovet. Uppmuntra din bebis att suga på handen eller på en napp för att lära dem att trösta och lugna sig själva. Detta kommer att hjälpa till att bygga upp en känsla av trygghet och till viss del minska känslan av totalt beroende av föräldrarna för tröst. De flesta bebisar gillar att suga på en napp, men använd dem med måtta och häng dem aldrig runt bebisens hals på grund av stryprisken.

Bebisen är 1 månad gammalDet är helt normalt att bebisen gråter och skriker en hel del, men var uppmärksam på om det pågår under mycket långa perioder och bebisen verkar otröstlig. Det kan bero på kolik, ett tillstånd med ständiga magsmärtor, vars orsak inte är helt utredda. Se vår särskilda sektion om kolik för mer information.

Det kan gå lite längre tid mellan måltiderna nu, kanske 3 timmar för bebisar som ammar och runt 4 timmar för bebisar som äter mjölkersättning. Du kanske får rådet att ge bebisen fast föda för att kunna utöka tiden mellan måltiderna, med det ska du under inga omständigheter göra. Bebisen är ännu alldeles för liten för att börja med fast föda.

Den fysiska utvecklingen

  • Bebisen kan lyfta huvudet för korta stunder
  • Vissa bebisar kan vrida huvudet från sida till sida medan de ligger ned
  • Bebisen fixerar och stirrar på föremål under längre perioder
  • De kan följa föremål med blicken
  • Gripreflexen gör att den automatiskt greppar ditt finger eller annat föremål som du ger den

Den mentala utvecklingen

  • Bebisen upptäcker att den har händer och fötter. Håll hennes armar över huvudet och fråga “Hur stor är bebisen?” Du kan också räkna hans tår och leka tumme tott.
  • Bebisen kanske gurglar, grymtar, hummar och “ooar” för att visa sina känslor. Imitera henna för att visa att du förstår. Detta ger spädbarnet en känsla av tillförsikt då det kan göra sig förstått.
  • Vissa bebisar skrattar.
  • Bebisen känner igen föräldrarna och lugnas av deras röster.
  • Den lyssnar till och roas av musik. Använd den vakna tiden för att stimulera utvecklingen av sinnesintrycken. Sjung och spela varierande musik.
  • Bebisen sover längre perioder under natten och är vaken en större del av tiden på dagen.

Den känslomässiga utvecklingen

  • LeksakBebisen tröstas av att suga på något. Detta behov att suga tillsammans med en napp kan vara en stor hjälp att få bebisen att trösta sig själv
  • Bebisen föredrar föräldrarna framför främlingar.
  • Kan le när han/hon ser en av föräldrarna eller ett bekant ansikte.

Lämpliga leksaker

Skallror, musikleksaker, blanka leksaker, speglar, mobiler, leksaker som rör sig.


Kommentarer
Postat av: Jeanette

ja en fingervisning är det ju iaf.

Stämmer inte så bra på Ian dock som har väldigt bråttom med att lära sig allt :-) Han har nu fyra tänder och en femte på väg, samt så står han upp och kan sätta sig igen om det inte krånglar för mycket, den grabben har bråttom han. pust

2009-09-23 @ 17:53:59
Postat av: Sandra

Jeanette: Jaa men verkligen att han har! :)

Hoppas allt är bara bra med er iaf :)

2009-09-24 @ 18:17:56
URL: http://sandraschilling.blogg.se/
Postat av: Jeanette

japp bara bra med oss. Full rulle hela dagrna utom då han sover :-) Hoppas det är bra med er också.. stora kramar

2009-09-25 @ 11:36:31
URL: http://www.hagberget.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0